Thanksgiving Day

The First Thanksgiving at Plymouth, Jennie A. Brownscombe (1914). Collectie: Stedelijk Museum De Lakenhal

Dankzeggingsdag werd vorige week donderdag, 23 november, gevierd. Het feest is beter bekend onder de noemer Thanksgiving Day. Dit is een Amerikaanse feestdag die vooral bekend is om het eten van kalkoen. Thanksgiving wordt dan ook soms aangehaald als Turkey Day. Thanksgiving Day vindt zijn oorsprong in een feest dat door de Pilgrim Fathers in 1621 werd gevierd toen zij in Plymouth in Massachusetts een nederzetting hadden gesticht.

Stilleven met kalkoentaart, Pieter Claesz (1627). Collectie: Rijksmuseum Amsterdam

Het verhaal gaat dat na de barre tocht met de Mayflower uit Europa de oogst mislukte. Dankzij de hulp van indianen van de Wampanoag-stam en na een Indian Summer kon er in november alsnog geoogst worden. Hierop volgde de eerste viering van Thanksgiving Day.

Pieterskerk

De viering lijkt teruggegrepen te zijn op de viering van het Leidens Ontzet, zoals de Pilgrim Fathers dat tijdens het verblijf in Leiden van 1609 tot 1621 jaarlijks hadden meegemaakt, met een dankdienst in de Pieterskerk en een maaltijd. Hoewel Thanksgiving in Nederland geen nationale feestdag is, wordt in de Pieterskerk in Leiden nog altijd een dienst gehouden met de Amerikaanse gemeenschap.

Vera Weterings