Virtueel kunst en cultuur snuiven

Gouden Pronkstuk op de Dam tijdens Nationale Museumweek 2020

Tot voor kort was het bijna elk weekend raak. Heerlijk op stap in eigen land. Rustig wegdromen bij de meest prachtige kunstwerken en meer leren over de cultuurgeschiedenissen van allerlei volken. Ja, in menig musea heb ik de afgelopen jaren mijn weekenden met plezier doorgebracht. Nu de musea hun deuren hebben moeten sluiten, zal je denken dat het afkicken geblazen is voor zo’n cultuursnuiver als ik. Niets is minder waar. Musea hebben zich de afgelopen weken van hun meest creatieve kant getoond door hun collecties op de meest verrassende wijze online te presenteren. Er zijn podcasts, video’s, creatieve en educatieve opdrachten, blogs, lezingen en zelfs complete tours door musea en tentoonstellingen te vinden. De keuze is reuze.

Aangezien musea wereldwijd gesloten zijn, stopt het aanbod immers niet bij de landsgrenzen. Waar moet je beginnen? Je zult er haast keuzestress van krijgen en alsof het aanbod van de musea zelf nog niet genoeg is, springen ook de media bovenop de culturele sector. Zo biedt De Volkskrant de mogelijkheid om virtueel door zes verlaten museumzalen in Nederland te dwalen en opent ook het Ouderenjournaal van Omroep Max in hun uitzendingen museumdeuren die nu door coronamaatregelen gesloten zijn. Hoe kies je uit dit aanbod en hoe vind je de weg in dit online oerwoud aan kunst en cultuur? Blijf dicht bij jezelf. Welke collecties spreken je normaal gesproken aan? Aan welk museum zou je gewoonlijk een bezoek willen brengen? Bekijk eerst het aanbod van die musea en laat je niet beperken door landsgrenzen. De online museumwereld is slechts één klik van je verwijderd.

Van het voorproefje op de tentoonstelling Vermoorde kunst in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet tot een lezing over Jan van Eyck door Musea Brugge, van de Barbie Talks van het Stedelijk Museum Vianen tot een virtuele rondwandeling door het Teylers Museum in Haarlem en van de nieuwe podcast over de Hoogstraat van het Stedelijk Museum Schiedam tot de toelichtingsvideo’s van museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm van Singer Laren, en van de virtuele tour door de Cyprus tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tot het virtueel ronddolen met behulp van Google Arts door wereldberoemde musea zoals het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York. En nog veel en veel meer.

Mijn advies, snuffel lekker online rond. Struin langs de websites van musea die je aanspreken. En laat je soms ook verrassen door musea die je anders niet zo snel met een bezoekje zou verblijden. Zint het je immers niet, dan is het virtueel museumbezoek gemakkelijk met één klik op de knop te beëindigen. Het is niet zonde van de reistijd en je hoeft niet je toegangsticket eruit te halen.

Deze week is het ook nog eens Nationale Museumweek, deze keer in een digitaal jasje gestoken met een virtuele Gouden Pronkstukken tentoonstelling op de Dam. Hier kun je gewoon vanachter je pc ruim 400 museale pronkstukken en 300 kunststukken van particulieren bekijken als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid, het thema van de Nationale Museumweek 2020. Dus kijk lekker rond en laat je ook tijdens deze digitale Nationale Museumweek verrassen door ons echte goud!

Vera Weterings

Gedurende de Nationale Museumweek (20 tot en met 26 april 2020) zal Hereditas Nexus extra recensies van tentoonstellingspublicaties en blogs over musea en tentoonstellingen publiceren.