Robots

Courtesy of Wesport Library

Robots die cursussen geven? Robots die je boeken en documenten sorteren in bibliotheken en archieven? Is dat de toekomst? In de grootste bibliotheken en archieven ter wereld gebeurt het al.

The Wall Street Journal maakte enige tijde geleden een video over twee robots, Nancy en Vincent. Nancy en Vincent werken in de Westport Library in Connecticut en geven cursussen en beantwoorden vragen. Ook in andere grote bibliotheken en archieven worden robots al gebruikt voor het achter de schermen sorteren en ophalen van boeken en documenten. Prijzig is het wel, Nancy en Vincent kosten zo’n achtduizend dollar per stuk. Maar dan heb je ook wat, Nancy en Vincent zijn in staat te reageren op opmerkingen en vragen, kunnen opstaan na een val en herkennen gezichten. Daarbij kunnen ze onderwijzen in het coderen en computer programmeringsvaardigheden bijbrengen. Soortgelijke robots werden eerder ingezet in het onderwijs en in musea.

In andere bibliotheken in Amerika worden ook al kleinere robots ingezet van 99 dollar per stuk. In Japan besteedt de Japanse overheid zo’n 350 miljoen dollar aan de ontwikkeling van humanoïde service robots. Hoe lang zal het nog duren voordat de robots ook in de Europese bibliotheek en archiefwereld worden gebruikt? De museumwereld heeft ze al ontdekt namelijk. Zo schreef ik enige tijd geleden over een vijfdaags experiment van Tate Londen waarbij een robotgids na sluitingstijd tochtjes door het museum maakte en over het De Young Museum in San Francisco waar mensen met een zware lichamelijke handicap tegenwoordig het museum kunnen bezoeken middels een robot.

Vera Weterings

Nieuwsgierig? Bekijk de video van The Wall Street Journal over de robots Nancy en Vincent in de Westport Library.