Bruidsjurk

'Daar komt de bruid... in het wit of in het zwart', Rijksmuseum (2014-2015)

Vroeger was wit een ongebruikelijke keuze voor een trouwjurk, blauw was veel populairder in hogere kringen. Tot 1840, toen de traditie ontstond om een witte bruidsjurk te dragen. Toen trouwde koningin Victoria in een witte jurk met prins Albert. Vanaf die dag trouwden met name vrouwen uit de hogere klassen in een witte jurk. Hiermee lieten ze zien dat ze genoeg geld hadden om een jurk voor een dag aan te schaffen. In minder welgestelde milieus trouwden meisjes zelfs in het zwart, grijs of bruin, omdat de jurk dan gemakkelijk was te dragen na de bruiloft.

Trouwjurk met opstaande kraag, Hirsch, 1915 . Rijksmuseum.

Anders dan de huidige trends in de mode, blijft er aan de trouwjurk een romantische sfeer hangen. Waar de mode meegaat met gedurfde, nieuwe combinaties en de kleur elk seizoen verandert, blijft de trouwjurk over het algemeen traditioneel wit. Veel vrouwen willen net als in de film een sprookjesachtige bruiloft waarbij zij een grote witte jurk dragen met vaak veel kitscherige tierelantijntjes. Zulke kitscherige accessoires worden in de mode vaak vermeden en als te druk ervaren, maar ontbreken zelden bij een trouwjurk.

Museumland kan niet heen om de populariteit van bruidsjurken. Het Vicotira and Albert Museum pakte in Londen uit met een overzichtstentoonstelling Wedding Dresses: 1775-2014 (2014-2015). In deze tentoonstelling werd de geschiedenis van de trouwjurk in beeld gebracht aan de hand van bijna tachtig jurken, bijpassende accessoires, foto’s, filmpjes en zelfs uitnodigingen.

Trouwjurk met pofmouwen, anoniem, 1822. Rijksmuseum

Ook het Rijksmuseum presenteerde in die periode een tentoonstelling over bruidsjurken. In Daar komt de bruid…in het wit of in het zwart (2014-2015) toont het Rijksmuseum veertien witte en een zwarte trouwjurken uit eigen collectie in zijn kostuumvitrine. De jurken komen uit de periode tussen 1760 tot 1940. En de bruidsjurk van koningin Máxima was één van de hoogtepunten in de tentoonstelling 50 jaar (2017) in het Paleis op de Dam.

Niet getreurd, de bruidsjurken komen terug in museumland. Zo is Museum Helmond momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor een tentoonstelling over honderd jaar trouwen. Aan de hand van tien bruidsjurken wil het museum de bezoeker van januari tot en met oktober 2018 meenemen door de geschiedenis van de bruidsmode van 1920 tot nu.

Het museum is nog op zoek naar bruidsjurken uit de periode 1920-1970, mocht je een jurk willen uitlenen aan het museum uit deze periode dan kun je contact opnemen via info@museumhelmond.nl.

Bruidsjapon van crème charmeuse zijde met lange sleep, sluik model met kleine v-hals en achtersluiting met lange rij stofknoopjes, Filia, 193. Rijksmuseum.

Klapstuk van de tentoonstelling wordt een prachtig op maat gemaakte bruidsjurk van Vlisco-stof die gewonnen kan worden oor een gelukkige bruid die in Kasteel Helmond in deze schitterende jurk in het voorjaar van 2018 mag trouwen.

Vera Weterings

Meer informatie over de oproep en prijsvraag m.b.t. de tentoonstelling over honderd jaar trouwen in Museum Helmond is te vinden op de website van het museum.