De Dag van de Haagse Geschiedenis werd gisteren, zaterdag 14 april 2018, georganiseerd in Den Haag. Al ruim tien jaar organiseert het Haags Gemeentearchief de Dag van de Haagse Geschiedenis om mensen bekend te maken met de rijke geschiedenis van Den Haag en hen dit zelf te laten ontdekken. Er werden diverse activiteiten georganiseerd om die geschiedenis te leren kennen. Zo kon men mee met een stadswandeling of boottocht, meedoen aan een workshop of een lezing volgen.
Dit jaar viel de Dag van de Haagse Geschiedenis tegelijk met de Nationale Museumweek en de Week van de Klassieken. Dat zag je ook terug in de activiteiten. Zo kon je bijvoorbeeld jezelf optutten in een Romeinse beautysalon of met een archeoloog aan de slag in de game Minecraft en samen bouwen aan een Romeins fort.
Vreemde vogels
Ook werden er allerlei activiteiten georganiseerd binnen het thema van de dag ‘vreemde vogels’. Zo was er een zwanenzweefmolen en kon je op zwanenwaterfietsen op de Hofvijver genieten van het uitzicht op het Mauritshuis en het Binnenhof. Ook werden er speciale rondleidingen georganiseerd in Museum De Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum. In dit laatste museum kon je bijvoorbeeld mee met een rondleiding over ‘vreemde vogels’.
Nationaal Archief
Niet alleen langs de Hofvijver waren vreemde vogels te vinden, ook in het Nationaal Archief. Hier kon je namelijk tekeningen van de dodo in het scheepsjournaal van het VOC-schip de Gelderland bewonderen in de tentoonstelling De wereld van de VOC. In het kader van de Nationale Museumweek was er in het archief daarnaast een speciale ballon neergezet om de aandacht extra te vestigen op het Plakkaat van Verlatinghe dat eerder dit jaar werd uitgeroepen tot Pronkstuk van Nederland in het gelijknamige televisieprogramma.
Haags Gemeentearchief
Een ander plek waar vreemde vogels te vinden waren, was bij het Haags Gemeentearchief. Zij organiseerden gedurende de dag een aantal rondleidingen door het depot waar ze speciaal binnen het thema ‘vreemde vogels’ een kleine expositie hadden samengesteld met prenten van vogelkostuums uit het theatergezelschap van Henri ter Hall. Ook lagen er diverse foto’s uit het politiearchief van vreemde vogels, waaronder bedelaars en mannen in vrouwenkleding. Tijdens de rondleiding door het archief werden ook patiëntregisters getoond. Hierop was te lezen dat de beroemde schilder Vincent van Gogh in het Gemeente Gasthuis van Den Haag werd geholpen aan een geslachtsziekte. In zijn brieven schrijft hij ook over “datgene wat men ‘een druiper’ noemt”. Van zijn negenhonderd brieven schreef Van Gogh er maar liefst tweehonderd in Den Haag waar hij zo’n vier jaar heeft doorgebracht in een kunsthandel op de Haagse Plaats.
Een ander bijzonder document dat tijdens de rondleiding werd getoond was de geboorteakte van koningin Juliana. Verder werden de diverse kranten, akten van de Burgerlijke Stand en het notarieel archief uit de collecties van het Haags Gemeentearchief getoond. Het archief heeft zo’n achttien kilometer archiefmateriaal en vijf depots. Tijdens de rondleiding kwamen de bezoekers door de Eeftinkloop, vernoemd naar de eerste Haagse archiefinspecteur E.J. Eeftink en werden onder leiding van een gids twee depots aangedaan.
Tweede Kamer
Het kijkje in het depot van het Haags Gemeentearchief was erg leuk, maar het hoogtepunt van de dag was voor mij het bezoek aan de Tweede Kamer waar de Handelingenkamer speciaal voor de Dag van de Haagse geschiedenis was opengesteld. Onder leiding van een gids kon je de pracht en praal van deze historische ruimte bewonderen. Deze kamer dateert uit 1883 en deed eerst dienst als bibliotheek. Sinds 2001 liggen hier de handelingen, dit zijn de geredigeerde woordelijke verslagen van de plenaire vergaderingen in de Tweede Kamer. In de kamer zijn alle handelingen te vinden vanaf het regeringsjaar 1814-1815, wel is voor de jaren van de Tweede Wereldoorlog symbolisch een plank leeggelaten omdat de Nederlandse regering toen niet aan de macht was en dus geen handelingen produceerde.
De Handelingenkamer is ontworpen door architect Peters, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers die het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp en de minder bekende Romeinse catacomben. Peters heeft, geïnspireerd door Chinese motieven, in de Handelingenkamer wat verwijzingen naar de oosterse cultuur aangebracht. Zo staat de Chinese kleurencombinatie rood, groen en goud centraal in de kamer en zijn er ook Chinese drakenkopjes terug te vinden boven de boekenstellingen. De glas-in-lood ramen in de glaskoepel verbeelden de rugschubben van de Chinese draak en zijn staart is te herkennen in de gietijzeren wenteltrap van 41 treden. Dit aantal is gekozen omdat het aantal niet deelbaar mocht zijn door vier, het Chinese dodengetal. Behalve de Handelingenkamer werd ook de Plenaire Zaal van de Tweede Kamer tijdens de rondleiding aangedaan.
Al met al bracht de Dag van de Haagse geschiedenis de minder bekende en bekendere historie van de hofstad voor het voetlicht. Daarbij maakte de historische informatiemarkt waar diverse geschiedkundige en erfgoedorganisaties waren vertegenwoordigd de dag tot een gezellig historisch festijn voor jong en oud. Er was voor iedereen wat te ontdekken.
Vera Weterings
In het kader van de Nationale Museumweek en de Week van de Klassieken publiceerde Hereditas Nexus afgelopen week extra recensies en blogs. Lees ze allemaal na op onze website!