Museumweek 2018

Zandsculptuur van de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein

Voor de vierde keer op rij organiseerde de Museumvereniging dit jaar een Museumweek. Vandaag komt die week tot een einde. Net als de afgelopen jaren is het thema ‘Ons echte goud’, hieronder een terugblik op een succesvolle Museumweek barstensvol activiteiten.

Onthulling letterkast en opening Nationale Museumweek 2017

Jarenlang heeft de Museumvereniging inmiddels succesvol het museumweekend georganiseerd. In 2015 vond de eerste Museumweek plaats. Tijdens deze Museumweek worden niet alleen volop extra activiteiten in musea door het hele land heen georganiseerd, maar worden musea ook extra onder de aandacht gebracht met de grote mediacampagne ´Ons echte goud´. De campagne brengt kunstobjecten naar buiten, voor iedereen bereikbaar, ook voor hen die nooit naar een museum gaan. Mirjam Moll, manager collectieve promotie van de Museumvereniging zegt op Twitter:

“Met erfgoed en goudverf de mensen het museum in lokken.”

Jan Driessen, Q&A | Communicatie 2015

Het eerste jaar werd elke dag in een andere stad van een object een enorme gouden replica onthuld: Eva in Middelburg, de Mosasaurus in Maastricht, de Poldermolen in Arnhem, de gouden drinkhoorn in Kampen, VOC-schip de Halve Maen in Hoorn, de DAF in Eindhoven en het zwaard van Grutte Pier in Leeuwarden. Het tweede jaar keerden er een aantal van deze objecten terug en werden de 2.755 kleine, gouden poldermolens die in 2015 in Arnhem de Poldermolen vormden, ingezet als cadeau voor museumbezoekers. Musea verlootten de molentjes onder bezoekers of verbonden ze aan een speurtocht door het museum. Ik ben ook één van de gelukkige bezitters van een molen en ontving er een in het Hof van Nederland in Dordrecht.

Meisje van Yde, 2017

Nieuw in 2016 was de gouden Hondekop (mat’54) op het Domplein in Utrecht. In 2017 werden de Letterkast van P.J. Prins in Dordrecht, het Meisje van Yde in Assen en De Ploeger in Helmond tot reusachtige proporties opgeblazen in goud. Naast de plaatsing van de gouden replica’s werden in 2017 voor het eerst drie speciale pop-up musea geopend om ook het museumpubliek van de toekomst te betrekken.

Net als de afgelopen jaren heeft de Museumvereniging de handen ineen geslagen met Xsaga en Q&A Communicatie. De stijl van de campagne werd in 2015 in samenwerking met ontwerpbureau Lava bedacht. Doel van de campagne ‘Ons echte goud’ is na vier jaar nog steeds om mensen in Nederland op een nieuwe manier te interesseren voor de vele museumschatten van ons land.

Gouden Ploeger, 2017

Dit jaar koos het publiek voor Slot Loevestein en werd de Nationale Museumweek daarom maandag in Zaltbommel geopend met de onthulling van een gouden zandsculptuur over de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein. Tijdens de opening nam illusionist Victor Mids het publiek mee in een moderne variant van de beroemde, nu bijna vierhonderd jaar oude ontsnappingsmythe. “Hugo de Groot was een soort ontsnappingskunstenaar in een ‘escape-game’ van zijn tijd. Hij is de ultieme inspiratie voor een illusionist,” aldus Mids bij de opening. Museumdirecteur Ien Stijns van Slot Loevestein gaf de noodzaak van de ontsnapping aan: “Zo’n grote, vrije denker kun je niet opsluiten. Als je die gedachten gevangen zet, weet je dat een ontsnappingsplan nabij is”. Andere gouden pronkstukken die afgelopen week onthuld werden waren De Ploeger in Helmond en het VOC-schip De Halve Maen in de Franekerhaven.

De Halve Maen in Hoorn, 2015

De Ploeger was vorig jaar ook al in Helmond te zien, toen pronkte de twaalf meter hoge replica in goudkleurig foam op het Havenplein in Helmond. Het originele beeld  De Ploeger is nog geen 60 centimeter hoog  en onderdeel van de collectie van Museum Helmond. Dit jaar was de gouden replica wat dichterbij zijn origineel gezet, op het Kasteelplein vlakbij het museum. Ook de prachtige projectie van het VOC-schip De Halve Maen dat op een waterscherm de haven van Franeker binnen voer was niet nieuw. De projectie was in 2015 al te zien in de haven van Hoorn waar ook een replica-schip van De Halve Maen te bezoeken is.

Ook werd het concept van de pop-upmusea uit 2017 in 2018 herhaald, dit keer in scholen van het voortgezet onderwijs. Zo openden deze week een pop-upmuseum in de Mytylschool De Thermiek in Leiden, en in de Scholengemeenschap Liudger in Burgum en het College Den Hulster in Venlo. De tentoonstellingen waren tot stand gekomen in samenwerking met respectievelijk Naturalis, Observeum en het Limburgs Museum. Ook het trouwe museumpubliek werd dit jaar niet vergeten, zo ontvingen de Museumkaarthouders extra museumtips en werden er in 44 musea MuseumkaartMatch-avonden georganiseerd. Hier komen gelijkgestemde museumliefhebbers samen voor bijzondere activiteiten en een hapje en een drankje.” MuseumkaartMatch is vorig jaar in de aanloop naar de Nationale Museumweek gelanceerd om mensen in contact te brengen met andere museumliefhebbers om samen een museum te bezoeken. Maandelijks maken zo’n tweeduizend kaarthouders gebruik van deze gratis service.

Een nieuwe doelgroep die de Museumvereniging dit jaar probeerde te bereiken waren de millenials, oftewel de jongvolwassenen. Voor hen werden gisteren en vandaag zogenoemde Golden Hours georganiseerd: gisteren in Museum TwentseWelle en vanavond bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De avondopenstelling had wel wat weg van een Museumnacht in het klein. Op de twee Golden Hours treden rapper Sevn Alias en saxofonist Benjamin Herman op, kun je dansen op de beats van Zwarte Koffie en een speciaal bezoek brengen aan de museumcollectie.

Golden Hour in het Scheepvaartmuseum 2018

Daarnaast waren er net als andere jaren in ruim 400 musea extra activiteiten om de prachtige collecties onder de aandacht van ons allemaal te brengen. Doordat de Museumweek dit jaar tegelijk viel met de Week van de Klassieken was er extra veel te beleven. Zo organiseerde het Allard Pierson Museum in dat kader bijvoorbeeld de mini-expositie Oog in oog met een filosoof, vond de Dag van de Haagse Geschiedenis plaats en waren er bij het Rijksmuseum van Oudheden diverse lezingenavonden, waaronder Klassieken op papier (6 april), Aristoteles op toneel (11 april) en Van Rome tot de Pharos (12 april). Op deze manier konden de Nationale Museumweek en de Week van de Klassieken elkaar mooi aanvullen. Wij kijken in ieder geval terug op een zeer geslaagde week!

Vera Weterings

In het kader van de Nationale Museumweek en de Week van de Klassieken publiceerde Hereditas Nexus afgelopen week extra recensies en blogs. Lees ze allemaal na op onze website!