De grote Rubens atlas

Recensent: Vera Weterings

De grote Rubens atlas, Gunter Hauspie

Uitgeverij Lannoo, Tielt 2018
ISBN 9 789401 445900

Gebonden, met illustraties in kleur en zwart-wit, leeslint, kaarten, namenregister en fotoverantwoording.
194 pagina's
€ 25,99

De grote Rubens atlas

Peter Paul Rubens werd op 28 juni 1577 geboren in het Duitse Siegen. Het gezin uit Antwerpen was daarheen uitgeweken vanwege het protestantse geloof van vader Rubens. Na zijn overlijden keerden de overgebleven gezinsleden terug naar Antwerpen. Peter Paul ging als leerling-schilder in de leer bij Otto van Veen waar zijn talent al snel werd ontdekt. Twee jaar later vertrok hij voor een Grand Tour naar Italië en werd door een edelman in Venetië geïntroduceerd bij de hertog van Mantua, waar hij werd benoemd tot hofschilder. Een paar jaar later verbleef hij aan het hof in Madrid en kreeg daar een officiële opdracht van de Spaanse koning. In 1608 keerde hij terug naar Antwerpen waar hij stadsschilder werd en hofschilder van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Isabella gaf hem belangrijke diplomatieke opdrachten. Hij kwam aan grote Europese hoven en kwam zo in contact met invloedrijke en vermogende mensen. Aan deze hoven en zijn diplomatieke opdrachten hield hij veel schildersopdrachten over.

In De grote Rubens atlas kom je als lezer meer te weten over de jeugd van Peter Paul en de reizen die hij voor diplomatieke missies maakte en welke invloed die reizen hadden op Rubens’ schilderkunst. Zoals het een ware reisgids betaamd heeft auteur en kunsthistoricus Gunter Hauspie diverse kaarten, routes en wandelingen opgenomen, zodat het verhaal tot leven komt en je het als lezer als het ware kunt herbeleven. Op elke route staan plaatsen en foto’s van gebouwen waar Rubens is geweest of waar werken van hem zijn te vinden. Zo bevat het boek bijvoorbeeld een wandeling naar de wieg van Rubens en ook een wandeling langs de kerken en musea waar kunst van hem hangt of waar hij op de een of andere manier mee is te vereenzelvigen. In De Grote Rubens atlas volg je als lezer de levensweg van de meester die begint in Duitsland en vervolgens voert naar Italië, Spanje, Engeland en vooral Antwerpen waar hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt.

De Grote Rubens atlas is een bijzonder boek geworden dat veel informatie geeft over de kunstschilder en diplomaat Peter Paul Rubens. Met heldere tijdslijnen, diverse kaderteksten vol wetenswaardigheden en een fijne overzichtelijke schrijfstijl leer je als lezer op een nieuwe manier over de meester. Dit maakt het boek tot een unieke gids vol bijzonderheden over zijn interesses en vaardigheden buiten de kunst die ons de mens Peter Paul Rubens beter leren kennen en daarmee tegelijk de turbulente periode waarin hij leefde.

De wereld waarin hij woonde, werkte en zichzelf ontplooide is de rode draad door het verhaal. Desalniettemin is het boek niet louter een reisgids of zuiver een biografie. Het is een unieke combinatie van biografie, kunsthistorisch naslagwerk en reiswijzer. Aan de hand van fijne teksten en vele illustraties reis je als lezer vanuit je luie stoel mee met Rubens door Europa en leer je de meester kennen.

Vera Weterings