How does it feel, Harm Peter Smilde

Recensent: Wouter van Dijk

How does it feel. Leven met Bob Dylan, Harm Peter Smilde

Uitgeverij Lannoo, Tielt 2019
ISBN: 9789401458238

Paperback met flappen, met lijst van geïnterviewde personen, bibliografie en bronvermelding
247 pagina’s
€ 22,99

Fans over hun band met Bob Dylan

Bob Dylan is een van de meest iconische muzikanten uit de popmuziek. Productief sinds de vroege jaren zestig heeft hij inmiddels meer dan vijftig albums op zijn naam staan. Hij heeft veel fans, maar er zijn er net zoveel die niets moeten hebben van de ‘zingende kraai’. In 2016 was Dylan de eerste muzikant die de Nobelprijs voor Literatuur ontving, vanwege de dichterlijke uitdrukkingsvormen die hij aan de Amerikaanse liedtraditie had toegevoegd. Dylan en zijn werk zijn het onderwerp geworden van tal van films, podcasts en boeken, zo ook van dit boek van Harm Peter Smilde.

In How does it feel zet Smilde in tien hoofdstukken een caleidoscopisch beeld neer van Dylan. Elk van de hoofdstukken is gewijd aan een kant van de artiest die gedurende kortere of langere tijd exemplarisch is geweest voor de zichzelf steeds vernieuwende artiest. Dylan veranderde in zijn lange carrière geregeld van imago of perspectief alsof hij een nieuwe jas aantrok. Waar hij begin jaren zestig als folkzanger het geweten van de jonge generatie Amerikanen was, ontpopte hij zich later als rockster. Later werd hij een devote christen om vervolgens het geloof weer op een lager pitje te zetten. Geregeld gaf de zanger die bekend werd om zijn protestsongs aan beslist geen maatschappijkritische wereldverbeteraar te willen zijn.

Smilde interviewde voor het boek maar liefst 26 personen die elk vertellen over hun band met Bob Dylan. Dat is altijd een band op afstand. Het gaat over de rol die de muziek van Dylan in hun leven speelt, waarom ze zich zo aangetrokken voelen tot de mysterieuze artiest en waarom Dylan nou zo bijzonder voor ze is. Onder de geïnterviewden bevinden zich natuurlijk muzikanten, maar ook schrijvers, dichters, geestelijken, journalisten en zelfs een huisarts. Het zijn bekende namen, zoals Ernst Jansz, Freek de Jonge en Raymond van het Groenewoud, en minder bekende, zoals Saskia de Coster, Diana Ozon en Thomas Quartier maar allemaal gefascineerd door het fenomeen uit Duluth, Minnesota.

In de hoofdstukken komt natuurlijk de liedkunstenaar Dylan naar voren en het dichterlijke in zijn teksten. Ook aan de protestzanger Dylan is een hoofdstuk gewijd, net als aan de inspiratie die Dylan haalde uit zijn omgeving, de liedtraditie waarin hij zich bevond en uit de literatuur, of het nu om klassieke auteurs als Homerus gaat of de Franse symbolist Rimbaud en ook de religieuze Bob komt ook aan bod. De eindconclusie is natuurlijk dat een veelzijdig man als Bob Dylan zich niet in hokjes laat vangen, maar zijn werk biedt eindeloze inspiratie om over de liedjes en de intentie van de maker te peinzen en te discussiëren. Alleen al daarom is het te hopen dat Bob Dylan nog lang niet uitgemusiceerd is. Voor de zelfverklaarde Dylanoloog is dit boek van Smilde dan ook een heerlijk tijdverdrijf om weg te duiken in gesprekken en uiteenzettingen over de meester en zijn bedoelingen. Voor muziekliefhebbers die niet speciaal in Bob Dylan geïnteresseerd zijn biedt het boek waarschijnlijk weinig interessants. Aangezien ik mezelf onder de liefhebbers schaar kan ik How does it feel van harte aanbevelen. Meer dan 200 pagina’s leesgenot over de muzikale grootmeester!

Wouter van Dijk