Tussen kaasstad Alkmaar en het pittoreske dorp Heiloo is Nijenburg te vinden, een achttiende-eeuwse buitenplaats. Sinds halverwege de zestiende eeuw zijn Huis Nijenburg en de bijbehorende landerijen eigendom geweest van de families Van Egmond van de Nijenburg en Van Foreest. Het huidige huis is aan het begin van de achttiende eeuw in opdracht van Gerard van Egmond van de Nijenburg gebouwd op de resten van een ouder gebouw.
Het landgoed bevindt zich op een strandwal, oftewel een door de branding opgeworpen zandbank. De graslanden eromheen liggen een stuk lager. De strandwal is daar namelijk afgegraven voor zandwinning. In de middeleeuwen was deze strandwal flink bebost, toen de Spanjaarden in 1573 door het gebied trokken kapten zij helaas bijna alle bomen. Toen men na 1700 met de bouw van landhuis Nijenburg begon, werden er weer bomen aangeplant. Fraaie bomen aan statige lanen volgens het geometrische schoonheidsideaal van de Franse stijl. Het huis werd opgetrokken in classicistische stijl met op het dak grote beelden. Toen de barokke tuinaanleg in de negentiende eeuw plaats maakte voor een park in Engelse landschapsstijl, werd de voorgevel wit gepleisterd. Sindsdien heeft het huis de romantische uitstraling van een ‘buitenplaats in het groen'.
Bijzonder aan landgoed Nijenburg is het prachtige gezicht op midzomernacht. Midzomernacht vindt morgen, woensdag 21 juni, plaats. Dit midzomerfeest verwijst naar de voorchristelijke feestelijkheden waarbij mensen vreugdevuren ontstaken om zichzelf te beschermen tegen de duistere krachten, waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden als het aantal uren daglicht afnam. Midzomernacht is de langste dag van het jaar en op die dag verandert het Heilooërbos in een magische plek als de zon die avond ondergaat is dat namelijk precies in de Rondeau, de lange laan voor het huis waardoor de bomen en het gebouw magisch verlicht worden door de laatste zonnestralen.
Vera Weterings
Lees ook de recensie van Curieus kabinet. Een zeventiende-eeuws pronkkabinetje van landgoed Nijenburg van Marloes Huiskamp.