Ontwerpen, maken, testen en verbeteren

MaakStudio Rijksmuseum Boerhaave 1.jpg

Rijksmuseum Boerhaave opende woensdag 4 september de MaakStudio. In de MaakStudio worden kinderen gestimuleerd samen met hun ouders, grootouders of grote broers en zussen hun creativiteit de vrije loop te laten gaan. Samen bedenken en maken ze een eigen tandwielsysteem. Het is een proces van ontwerpen, maken, testen en verbeteren. De MaakStudio is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud en is gratis bij een museumbezoek.

MaakStudio

De MaakStudio is een creatieve doe-omgeving waarin kinderen in hun vrije tijd aan de slag kunnen met de principes van tinkering. Deze methode voor informeel leren wordt door NEMO Science Museum al jaren gebruikt om mensen te betrekken bij STEM-leren (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde). De beste Nederlandse vertaling voor tinkering is ‘aanrommelen’. Tinkering bouwt voort op de ideeën van onderzoekend en ontwerpend leren en sluit perfect aan op het idee van de Donderdag Verwonderdag.

Donderdag Verwonderdag

Donderdag Verwonderdag is een dag waarin kinderen worden gestimuleerd de wondere wereld van de wetenschap te ontdekken, zowel op school als in hun vrije tijd. Alle kinderen in Leiden hebben een Verwonderpaspoort. Vanuit het Verwonderpaspoort doet Rijksmuseum Boerhaave mee met dit initiatief en kunnen kinderen op vertoon van hun Verwonderpaspoort elke donderdagmiddag vanaf 15.00 uur het museum gratis bezoeken.

Kinderactiviteiten

De MaakStudio is niet alleen op donderdagmiddag geopend, maar ook op woensdagmiddag en in de weekenden. Daarnaast is er in het museum veel te doen voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan ´De dokterstas´ (8-12 jaar) waarin kinderen de wondere wereld van hun eigen lichaam ontdekken. Voor hen die meer van getallen houden, is er de familietentoonstelling ‘Spelen met wiskunde’ en Wiskunderoute (vanaf 8 jaar). Avonturiers kunnen op expeditie in de doe-tentoonstelling ‘Schateiland’ en in de wetenschappelijke speeltuin ´Waterland Boerhaave´ kan er gespetterd en geplonsd worden. Hier leren kinderen spelenderwijs wat er nodig is voor droge voeten in ons land. Ze steken zelf de handen uit de mouwen: malen een polder droog of lossen bootjes in de haven. Tot slot organiseert het museum tijdens elke schoolvakantie diverse leuke kinderworkshops.

Vera Weterings