Opening Romeinenweek 2018

Olav Reijers van The Missing Link tussen de gladiatrixen van Verus Historia.

De Romeinenweek is in volle gang! Gisteren werd de week feestelijk geopend door wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn in NIGRVM PVLLVM op landgoed Hooge Burch van Ipse de Bruggen. Eerder deze week tipten we de opening van de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek al in onze blog met daarin tien tips voor de Romeinenweek 2018 met het thema mobiliteit 'op reis met de Romeinen'. Hieronder een verslag van de opening.

De opening van de Romeinenweek 2018 vond plaats in het limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM. Op de plek van dit bezoekerscentrum werden ruim veertig jaar geleden de wereldberoemde Zwammerdamschepen ontdekt. In het bezoekerscentrum dat is geïntegreerd binnen de zorginstelling Ipse de Bruggen wordt het verhaal gepresenteerd van de ontdekking van de wereldberoemde Zwammerdamschepen. Ook zijn op het terrein de contouren van het Romeinse hoofdkwartier, de principia, met steen zichtbaar gemaakt. Door middel van andere markeringen, zoals vlaggen, palen en populieren, wordt de omtrek van de rest van het Romeinse legerkamp, castellum, ook steeds duidelijker.

De opening startte met een korte presentatie van Olav Reijers van The Missing Link die het nieuwe Time Travel Boek De Romeinse forten in Zuid-Holland presenteerde. Het boek is net als de Time Travel App gebaseerd op de gidsen uit Rome waarbij foto’s van de Romeinse monumenten in de huidige tijd worden getoond, met daarbij een transparant vel met daarop dezelfde monumenten zoals ze er in de Romeinse tijd uitgezien hebben. Op deze manier is ook de gids over de Romeinse forten in Zuid-Holland opgebouwd. Hoewel in het Nederlandse landschap van de imposante Romeinse bouwwerken over het algemeen niets meer te zien is, maken archeologisch onderzoek, opgravingen en overleveringen het mogelijk om dit te reconstrueren. In het boek kom je erachter waar de forten stonden, hoe ze eruitzagen en hoe de Romeinse soldaten leefden. Het boekje werd tijdens de opening overhandigd aan Tom Hazenberg van Hazenberg Archeologie, directeur Jack Veldman van het Archeon, beheerder Leen van Zwieten van Ipse de Bruggen Zwammerdam en wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Tussen de gladiatrixen Verus Historia staan v.l.n.r. beheerder Leen van Zwieten van Ipse de Bruggen Zwammerdam, directeur Jack Veldman van het Archeon, wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn, Olav Reijers van The Missing Link en Tom Hazenberg van Hazenberg Archeologie.

Hierna introduceerde Tom Hazenberg het LimesJournaal, een initiatief van het Zuid-Hollandse Limes-netwerk wat financieel wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland in het kader van haar erfgoedlijnenbeleid. Ondanks de Zuid-Hollandse oorsprong van het journaal richt het zich op het hele limes-gebied in de drie Rijn-provincies en probeert het haar kijkers op de hoogte brengen van nieuwe ontdekkingen, archeologische discussies en tentoonstellingen en evenementen. Het LimesJournaal zal elke twee weken worden uitgezonden op RomeinseLimes.nl, de eerste aflevering was afgelopen donderdag , 26 april.

Daarnaast presenteerden Veldman en Van Zwieten de activiteiten van de Alphense limes-musea, Archeon en NIGRVM PVLLVM, tijdens de Romeinenweek 2018. Van Zwieten focuste op de Romeinendag die na de opening van start ging en Veldman ging in op de diverse activiteiten bij het Archeon, waaronder de Romeinse spelen en een demonstratie harpastum (Romeinse balsport) in de arena. Daarnaast worden er Romeinse massages gegeven in het badhuis, een tempelceremonie gehouden voor Nehalennia en een gladiatorengevecht georganiseerd in de arena. Ook kan in het solarium naast het Romeinse badhuis gekeken worden naar de restauratie van de Zwammerdam 2 waar tijdens de Week van de Klassieken al een blog over verscheen. In deze presentatie is ook een voorproefje te zien van het toekomstige Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Na deze officiële opening hielden de gladiatrixen van Verus Historia een demonstratie.

Ook kon de Romeinse Uit-Markt worden bezocht waar onder andere de Archeologische Werkgroep Nederland aanwezig was. Verder was buiten een Romeins kampdorp neergestreken waar iedereen in de ArcheoHotspot kon helpen met het opgraven van Romeins aardewerk, dierenbotten en andere vondsten. Daarnaast werden in de Castellumtuin en het bezoekerscentrum rondleidingen georganiseerd waarbij onder andere werd uitgelegd dat de vloer van het bezoekerscentrum is gebaseerd op één van de Zwammerdamschepen die een paar meter verderop waren gevonden. Ook werd er aan de inwendige mens gedacht en kon je een Romeinse hamburger proeven op dit Romeinse openingsfeest.

Vera Weterings

Hereditas Nexus zal gedurende de week extra recensies en blogs over de Romeinen publiceren. Houd de website in de gaten!