Professor Kleinbrein - De ridders. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten, Sarah Devos, Heleen Brulot
Uitgeverij Lannoo, Tielt 2016
ISBN 978 94 014 3506 2
Harde kaft, met illustraties in zwart-wit, tijdlijn en boekenlijstje.
122 pagina’s
€ 12,50
Professor Kleinbrein - Ridders
Waar het eerste boek over de Romeinen in de nieuwe reeks nog was getiteld Professor Breinstein, is de serie inmiddels omgedoopt tot Professor Kleinbrein. Deze nieuwe kinderboekenreeks is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of negen en doet erg denken aan de serie Waanzinnig om te weten van Uitgeverij Kluitman. Anders dan de reeks van Kluitman is het boekje minder druk vormgegeven. In het boekje brengt professor Kleinbrein kinderen de globale kennis over ridders bij. Jeugdboekenschrijfster Sarah Devos en illustratrice Heleen Brulot gebruiken humor en tekeningen om de geschiedenis tot leven te wekken.
Net als in het eerste deel over de Romeinen zorgen de vlotte schrijfstijl en de vele illustraties ervoor dat de geschiedenis spelenderwijs wordt verteld. Zo is voorin het boek een globale tijdlijn te vinden met de belangrijkste mijlpalen in de Middeleeuwen met daarbij speelse maar toch herkenbare afbeeldingen die bij de gebeurtenissen horen. Ondanks de humor die met de plaatjes gepaard gaat en de simpele uitleg over belangrijke aspecten van de Middeleeuwen, is dit boekje zeker niet kinderachtig of historisch onverantwoord. Integendeel, volwassenen die hun geschiedenis kennen zullen met bewondering dit boekje lezen met hun kinderen. Het is namelijk bijzonder knap hoe Devos het voor elkaar krijgt om op geestige, eenvoudige en toch zeer juiste wijze de geschiedenis in een paar zinnen samen te vatten. Ondanks de beknopte hoofdstukken slaagt ze er namelijk in toch telkens de belangrijkste facetten van een bepaalde gebeurtenis of uitleg van maatschappelijke zaken in weinig woorden te vatten. Ze slaat de spijker iedere keer op z’n kop. Over de Magna Carta schrijft ze:
“Het was een ontzettend belangrijk moment. Voor het eerst moest een koning luisteren naar een wet, en dat was meteen de eerste stap naar minder macht voor de koning.” (p. 67)
Het boekje legt alles zeer helder uit, waardoor geschiedenis ook begrijpelijk wordt voor kinderen. Zo worden aan de hand van tekeningen en korte bijschriften bijvoorbeeld de verschillende wapens en kastelen door de jaren heen behandeld, maar ook het gevolg van de koning. Hoewel het boek uiteraard erg oppervlakkig is, weet Devos de kinderen toch op een aansprekende en heldere manier de basisprincipes van de Middeleeuwese samenleving uit te leggen. Zo worden onder andere gebeurtenissen zoals de Honderdjarige Oorlog, Guldensporenslag en Slag bij Hastings kort behandeld, net als bronnen zoals de Canterbury Tales en het Tapijt van Bayeux. Zoals de titel al prijsgeeft staat het boek boordevol wonderlijke weetjes en fascinerende feiten. Een goed voorbeeld is haar uitleg bij de draaiing van wenteltrappen.
“Als je nu ooit een kasteel bezoekt, weet je meteen waarom de wenteltrappen er meestal draaien in de richting van de klok. Ze werden namelijk zo gebouwd omdat een – rechtshandige – aanvaller dan moeilijker naar boven kwam. Het wapen in zijn handen zou dan immers altijd tegen het middelste deel van de trap stoten!” (p. 58)
Om het boek naast informatief ook grappig te maken, voegt ze zo nu en dan het konijn en professor Kleinbrein op verschillende afbeeldingen toe. Al met al is Ridders net als Romeinen een zeer fraai kinderboek. Het laat kinderen op een aangename manier kennismaken met de veelzijdigheid van de geschiedenis, van de mijlpalen uit de historie tot unieke wetenswaardigheden. De combinatie van historische kennis, humor en leuke tekeningen maken dit boek tot een aanrader voor de jeugd. De geschiedenis wordt spelenderwijs bijgebracht. Op deze manier is geschiedenis zeker niet saai voor kinderen, maar juist hartstikke leuk, grappig en interessant. Ridders is dan ook een zeer geslaagde opvolger van Romeinen in de nieuwe informatieve jeugdreeks van Professor Kleinbrein.
Vera Weterings