Adviseer, speel en quiz er op los in de Romeinenweek

Stel, je bent een Romeins gouverneur in een verre provincie en je krijgt te maken met financiële en juridische problemen en rellen. Wat doe je? Knopen doorhakken? Advies inwinnen? De Romeinse senator Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) koos vaak voor het laatste. Over tal van kwesties schreef hij naar keizer Trajanus deze correspondentie is gebundeld in de vertaling Majesteit van Vincent Hunink en Roald Dijkstra. Geïnspireerd op deze brievenreeks vol vragen en advies hieronder een aantal quizzen en spellen die je in de Romeinenweek online kunt uitproberen.

Test bijvoorbeeld de bètaversie van het spel van de gemeente Simpelveld Bocholtz Romanum. In deze mobiele game over de Romeinse geschiedenis van Bocholtz kun je meer leren over archeologische vondsten terwijl je een mysterie oplost. Een geheime organisatie is er namelijk op uit om de waardevolle Romeinse voorwerpen te stelen. In het spel is het jouw taak om deze schurken tegen te houden door terug in de tijd te reizen en kennis te maken met de Romeinen die in Bocholtz leefden.

Een andere manier om meer te weten te komen over de Romeinen is in het spel RoMeincraft gebaseerd op het digitale bouwspel Minecraft. Op de website van de Value Foundation zijn verschillende RoMeincraft maps te vinden die je thuis kunt spelen en verkennen. Zo kun je op ontdekkingstocht door Romeins Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland of Vlaanderen en de Romeinse wereld van toen beter leren kennen. Leer meer over de forten, toren, muren en andere delen van de Romeinse grens de limes door deze virtueel te bezichtigen, na te bouwen of zelfs op te graven.

Denk je al veel kennis over de Romeinen te hebben? Test deze dan in de Online DOMunder Romeinenquiz en ding mee naar een exclusieve Romeinentour of doe vrijdag 1 mei mee met de online pubquiz over de Romeinse geschiedenis van Nederland. Individueel of in teams kun je meedoen en daagt RomeinenNu jou uit jouw kennis te testen.

Vera Weterings

Kun je geen genoeg krijgen van de Romeinen en ben je geïnspireerd geraakt door alle vragen en uitdagingen in de spellen en quizzen? Lees dan ook de boekrecensie van Majesteit waarin Vincent Hunink en Roald Dijkstra een vertaling van de correspondentie tussen de Romeinse senator Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) en keizer Trajanus bundelden. De brieven gaan over tal van kwesties waarbij Plinius advies inwint bij de keizer.

Gedurende de Romeinenweek 2020 (25 april t/m 3 mei 2020) deelt Hereditas Nexus elke dag een recensie en blog over de Romeinen.  Houd de website in de gaten.