Alkmaar Ontzet

Het beleg van Alkmaar gezien vanaf het noorden door Pieter Adriaensz Cluyt. Stedelijk Museum Alkmaar

Na het Leidens Ontzet volgt maandag het Alkmaar Ontzet. Tijdens dit ontzet is het gebruikelijke voedsel niet hutspot, maar zuurkool met worst. De 8 october vereeniging Alkmaar Ontzet houdt net als de Leidse variant de viering nog elk jaar in stand.

De belegering van Alkmaar in 1573 door Frans Hogenberg. Prentenkabinet Museum Boijmans Van Beuningen

Rond en op 8 oktober vieren vele Alkmaarders de overwinning in 1573 op de Spaanse overheerser. Op 8 oktober 1573 kwam een einde aan het beleg op Alkmaar tijden de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) door de Spanjaarden. Het beleg duurde van 21 augustus tot 8 oktober 1573. Het Spaanse leger moest het beleg opgeven nadat Willem van Oranje opdracht had gegeven om de dijken rond Alkmaar door te steken. De definitieve opdracht hiervoor kwam van Diederik Sonoy op 23 september 1573. Het Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering. Alkmaar was een van de eerste Hollandse steden samen met Leiden die de Spanjaarden met succes had weten te weerstaan.

Vandaag is het feest in Alkmaar. De stad bruist en spettert met een kinderoptocht met lampionnen, een taptoe, ouderen krijgen een gebakje, samen wordt zuurkool gegeten en het feest eindigt met een lasershow. Ook zijn er kaasdraagwedstrijden, brandweerdemonstraties, en er is een herdenkingsplechtigheid in de Grote Sint Laurenskerk.

Vera Weterings

Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op de website van de 8 october vereeniging Alkmaar Ontzet.