Fieperdepiepfestival

IMG_5789

Op 17 december 1916, zo’n honderd jaar geleden, werd Fiep Westendorp geboren. Fiep Westendorp was met hart en ziel illustratrice. Ze heeft meer dan zesduizend tekeningen gemaakt en meer dan tweehonderd boeken geïllustreerd. Met tomeloze energie, liefde en grote precisie creëerde ze een eigen wereld die altijd ten dienste stond van het verhaal dat ze illustreerde. Zo lette ze er altijd op dat ze niet het hoogtepunt van het verhaal afbeeldde: de ‘pointe’ was voor de auteur.

Welbewust koos Fiep Westendorp voor een leven in de schaduw van Annie M.G. Schmidt. Ze hield niet van competities, publiciteit en interviews: ‘Laat mij maar tekenen, dat is het fijnste dat er is. Als ik teken zit ik in mijn privéhemeltje.’ Westendorp vond het dan ook niet erg wanneer Schmidt als enige werd beloond voor hun werk: ‘Prijzen geven maar gedonder en van zo'n prijsuitreiking word ik alleen maar doodnerveus,’ zei ze bij de uitreiking van de Oeuvre Prijs. Pas na de dood van Schmidt in 1995 kreeg ze meer erkenning. Fiep Westendorp is vooral bekend geworden met haar illustraties voor de Jip en Janneke-verhalen van Schmidt en voor de verhalen van Mies Bouhuys over de poezen Pim en Pom.

Al generaties lang genieten kinderen en hun ouders van de creaties van Fiep. Om te vieren dat zij honderd jaar geleden werd geboren hebben Museum De Fundatie en theater Odeon, beide in Zwolle, een dubbeltentoonstelling Blikvangers over Fiep en haar wereld georganiseerd. In Museum De Fundatie in Zwolle is een kleine selectie originele illustraties van Fiep te zien met haar bekende en minder bekende creaties. In de dependance Kasteel het Nijenhuis in Heino staat het werk centraal dat is gemaakt met behulp van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs.

Aan de overkant van Museum De Fundatie in Zwolle is in Odeon een gezellige familietentoonstelling te bezoeken. Hier kan jong en oud zich wanen in de wereld van Fiep Westendorp. Zo kun je in het kraanwagentje  van Pluk gaan zitten of boodschappen doen in het winkeltje van Jip en Janneke. Ook kun je oog in oog komen te staan met bekende dieren uit Fieps wereld zoals de vogel de Krullevaar of Zaza, de kakkerlak. Kortom, een mooi eerbetoon aan deze grande dame onder de Nederlandse illustratoren en voor jong en oud een feest van herkenning.

Vera Weterings

De tentoonstellingen Fiep Westendorp - Blikvangers in theater Odeon en Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel Het Nijenhuis in Heino zijn nog te bezoeken tot en met 19 maart 2017.

Geïnteresseerd in Fiep Westendorp? Ik schreef een biografische schets voor 1001 Vrouwen. Lees het lemma hier!