Vijftig jaar maanlanding in Rijksmuseum Boerhaave

Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland en Rijksmuseum Boerhaave openden 18 juli een kleine presentatie over de maanlanding. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Deze iconische gebeurtenis vierde het museum met een presentatie en thema-weekend. De presentatie is een samenwerkingsproject van museumconservatoren en de kinderen van de Weekendklas van JES Rijnland.

Rijksmuseum Boerhaave en Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland werken samen aan het vergroten van kansen voor jongeren op het gebied van algemene, culturele en sociaaleconomische ontwikkeling. Dit gebeurt in de vorm van WeekendKlas sinds september 2018. In het museum werken de kinderen met educatieve spellen en interactives. De afgelopen tijd hebben zij samen met museumconservatoren gewerkt aan een kleine tentoonstellingspresentatie over de maanlanding. De presentatie werd 18 juli in het bijzijn van de kinderen op feestelijke wijze geopend.

Thema-weekend

De mens zette op 20 juli 1969 voor het eerst voet op de maan. Exact vijftig jaar later organiseerde Rijksmuseum Boerhaave daarom een themaweekend rondom de maanlanding met workshop, rondleidingen en als klap op de vuurpijl een familielezing van niemand minder dan Govert Schilling, bekend van de tv-serie 'Govert naar de grenzen van het heelal'.

Over de WeekendKlas

WeekendKlas is een tweejarig programma waarin ambitieuze en nieuwsgierige leerlingen van 10 tot 12 jaar op de zondag kennismaken met een keur aan beroepen. Tijdens het programma organiseren JES Rijnland en Rijksmuseum Boerhaave samen gastlessen, workshops, rondleidingen en een familiedag. De kinderen leren waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Zo verbreden ze hun toekomstperspectief en versterken ze hun sociaal netwerk. De Weekendklas bestaat uit leerlingen van diverse scholen. Zeynep Uslu, jaarco├Ârdinator WeekendKlas: "Het is altijd erg leuk om te zien hoe ze een groep vormen. Ze kennen elkaar niet maar worden al snel een eenheid waarin ze echt samenwerken, van elkaar leren en elkaar helpen."

Vera Weterings