De Romeinen in de lage landen

Ontdek online hoe de Romeinen in onze contreien leefden of laat je inspireren door het boek Hoe word ik een Romein? van Marcus Sidonius Falx en Jerry Toner.

Nederland was een paar duizend jaar geleden onderdeel van het Romeinse Rijk. De erfenis van deze overheersing heeft veel resten achtergelaten in ons land. De Romeinse limes is de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk, die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn. De Romeinse limes is een bijzonder stuk erfgoed, dat Nederland deelt met onder andere Groot-BrittanniĆ« en Duitsland. Waar men al jaren bezig is de limes op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen, geniet deze in Nederland de laatste jaren steeds meer bekendheid.  Zo startte de provincie Zuid-Holland een reeks tentoonstellingen in het Archeologiehuis Zuid-Holland om het leven langs de Limes in de provincie zichtbaar te maken. De eerste tentoonstelling in een reeks van vier gaat over het leven van de Romeinse soldaten in het fort in Alphen aan den Rijn, Albaniana. De andere tentoonstellingen met Limes-vondsten focussen op de vondsten uit Voorburg, Bodegraven en Nigrum Pullum en zijn alle vier online te bekijken via de website van Archeologiehuis Zuid-Holland.

Scherf van een terra sigillata bord met ingekraste naam Senacionis. Collectie Rijksmuseum van Oudheden

Ook het Rijksmuseum van Oudheden ontwikkelde een tentoonstelling over de Romeinen in onze contreien: Romeinen langs de Rijn. In deze familietentoonstelling is van alles te ontdekken over het leven van alledag aan de Romeinse grens waar eerder vooral aandacht was voor de grens als soldatenbolwerk. Denk aan verhalen van de vrouwen, kinderen en bedienden van de soldaten, maar ook aan dat van handelaren en ambachtslieden die zaken deden met het leger. Aangezien het museum nu nog gesloten is, laat projectleider Jill van der Sterren van het Rijksmuseum van Oudheden alvast online een voorproefje zien van de opbouw in een korte video, waarin ze onder andere een van haar favoriete objecten toont: terra sigillata borden met ingekraste namen en afbeeldingen.

3D-reconstructie tempel van Kessel door Bureau Archeo3D voor Gemeente Oss

Onderdeel van het dagelijks leven van menig Romein was religie. De goden waren erg belangrijk en daarom verrezen ook in ons land heiligdommen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden archeologen aan de Maas bij het Osse Kessel de resten van een Romeinse tempel. Deze stenenresten liet de Gemeente Oss door Bureau Archeo3D van alle kanten fotograferen en inmeten om een 3D-reconstructie van de tempel te maken. Het resultaat is in een video te bekijken. Daarnaast is de tempel samen met de meeste stenen op Sketchfab te bekijken. Het leuke hieraan is dat je de stenen van alle kanten goed kunt bekijken.

Vera Weterings

Kun je geen genoeg krijgen van de Romeinen? Leer hoe je een succesvolle Romein kunt worden! Laat je inspireren door de gids Hoe word ik een Romein? van Marcus Sidonius Falx en Jerry Toner.

Gedurende de Romeinenweek 2020 (25 april t/m 3 mei 2020) deelt Hereditas Nexus elke dag een recensie en blog over de Romeinen.  Houd de website in de gaten.