Van Caesar tot Constantinopel

img_5692

In het Archeon in Alphen aan den Rijn is momenteel in het badhuis een expositie te zien over de ontwikkeling die arm en rijk doormaakten in een periode van zo’n duizend jaar Romeinse geschiedenis. Het Romeinse badhuis, een replica van de in Heerlen gevonden thermen (te bezoeken in het Thermenmuseum) lijkt de ideale locatie voor een dergelijke locatie aangezien het badhuis ook in de Romeinse tijd voor iedereen toegankelijk was: man of vrouw, ziek of gezond, arm of rijk. Speciaal voor de tentoonstelling Van Caesar tot Constantinopel is het prachtig nagebouwde badhuis iets aangepast en zijn de speciale ruimtes hier en daar omgebouwd tot ‘vitrines’. Desalniettemin blijft het Romeinse badhuis de sfeer van de Romeinen ademen – hoe kan het ook anders.

In de tentoonstelling wordt getoond hoe men, net als vandaag de dag, aan kleding kon zien of men arm of rijk was. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, konden slaven toch ‘rijker’ zijn dan de armste Romeinen. Slaven werden immers gekleed en gevoed door hun slavenhouders. De armste Romeinen liepen er dan ook slechter bij dan verschillende slaven en het badhuis was een geliefde plek voor dieven om kleding op de kop te tikken. Het is hierom dat zowel arm als rijk niet in zijn beste gewaad het badhuis bezocht. Niet alleen bepaalde je afkomst welke kleding je je kon veroorloven, maar ook welke uitrusting je in het leger droeg. Zo verraadde niet alleen de dagelijkse plunje jouw status als Romein, maar ook je beroepsoutfit.

In Van Caesar tot Constantinopel is uiteraard niet alleen aandacht voor Romeinse kleding, maar voor allerhande aspecten van de Romeinse samenleving. Naast de legeruitrusting wordt ook aandacht besteed aan het zeer diverse wapentuig, aan verdedigingswerken en aan de veroveringen van de Romeinen. Daarnaast mochten de gladiatorengevechten in de arena ook niet ontbreken op de tentoonstelling. De verschillende gladiatoren zijn uitgerust met hun wapens en beschermende uitrusting. Zo leer je dat een retiarius (netvechter) gewapend met drietand en net vocht tegen een secutor (achtervolger) uitgerust met schild en zwaard of dolk.

img_5691De tentoonstelling toont reconstructies van Romeinse wapenuitrustingen en kleding van verschillende rangen en standen, rekwisieten uit de film Ben Hur en wapenreconstructies. Het is een leuke familietentoonstelling waar kinderen op een speelse manier een inleiding krijgen in de Romeinse geschiedenis. Ze kunnen op de foto gaan als Romeins burger in een toga of zich uitrusten als Romeins soldaat of gladiator. Kortom, een plezierige geschiedenisles voor jong en oud!

Vera Weterings

De tentoonstelling Van Caesar tot Constantinopel is van 22 december 2016 tot eind maart 2017 te zien in het Archeon in Alphen aan den Rijn.