Nationale Museumweek 2019 van start

Met de onthulling van een gigantische gouden vergroting van het astronautenpak van André Kuipers uit Space Expo startte vanochtend de vijfde Nationale Museumweek. Het gigantische ruimtepak is de hele week is het te bewonderen voor duizenden passanten langs de A44 bij Sassenheim. Door dit pak groot in goud in de openbare ruimte te plaatsen wordt iedereen geconfronteerd met de museale collectie, ons échte goud, in de buurt.

Nationale Museumweek

Voor de vijfde keer op rij organiseert  de Museumvereniging dit jaar een Museumweek organiseren, net als de afgelopen jaren is het thema ‘Ons echte goud’. Het eerste jaar werd elke dag in een andere stad van een object een enorme gouden replica onthuld: Eva in Middelburg, de Mosasaurus in Maastricht, de Poldermolen in Arnhem, de gouden drinkhoorn in Kampen, VOC-schip de Halve Maen in Hoorn, de DAF in Eindhoven en het zwaard van Grutte Pier in Leeuwarden. Het tweede jaar keerden er een aantal van deze objecten terug en werden de 2.755 kleine, gouden poldermolens die in 2015 in Arnhem de Poldermolen vormden, ingezet als cadeau voor museumbezoekers. Musea verlootten de molentjes onder bezoekers of verbonden ze aan een speurtocht door het museum. Ik ben ook één van de gelukkige bezitters van een molen en ontving er een in het Hof van Nederland in Dordrecht.

Onthulling letterkast en opening Nationale Museumweek

Nieuw in 2016 was de gouden Hondekop (mat’54) op het Domplein in Utrecht. In 2017 werden de Letterkast van P.J. Prins in Dordrecht, het Meisje van Yde in Assen en De Ploeger in Helmond tot reusachtige proporties opgeblazen in goud. Naast de plaatsing van de gouden replica’s werden in 2017 voor het eerst drie speciale pop-up musea geopend om ook het museumpubliek van de toekomst te betrekken. In 2018 koos het publiek voor Slot Loevestein en werd de Nationale Museumweek daarom maandag in Zaltbommel geopend met de onthulling van een gouden zandsculptuur over de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein. Daarnaast keerden enkele Gouden Pronkstukken terug, waaronder De Ploeger in Helmond en het VOC-schip De Halve Maen in de Franekerhaven. Ook werd het concept van de pop-upmusea en de MuseumkaartMatch herhaald. Nieuw in 2018 waren de zogenoemde Golden Hours  speciaal voor millenials, oftewel de jongvolwassenen, georganiseerd in Museum TwentseWelle en bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Meisje van Yde als gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek

Net als de afgelopen jaren heeft de Museumvereniging de handen ineen geslagen met Xsaga en Q&A Communicatie. De stijl van de campagne werd in 2015 in samenwerking met ontwerpbureau Lava bedacht. Doel van de campagne ‘Ons echte goud’ is na vier jaar nog steeds om mensen in Nederland op een nieuwe manier te interesseren voor de vele museumschatten van ons land. Ook werd het concept van de pop-upmusea herhaald.

Jarenlang organiseerde de Museumvereniging succesvol het museumweekend. In 2015 vond de eerste Museumweek plaats. Tijdens deze Museumweek worden niet alleen volop extra activiteiten in musea door het hele land heen georganiseerd, maar worden musea ook extra onder de aandacht gebracht met de grote mediacampagne ´Ons echte goud´. De campagne brengt kunstobjecten naar buiten, voor iedereen bereikbaar, ook voor hen die nooit naar een museum gaan. Mirjam Moll, manager collectieve promotie van de Museumvereniging zegt op Twitter:


“Met erfgoed en goudverf de mensen het museum in lokken.”

Dit jaar werd het astronautenpak van André Kuipers uit de collectie van Space Expo opgeblazen tot gouden pronkstuk.  De Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers droeg het Russische ‘drukpak’ gedurende de kritische momenten van zijn ruimtevlucht aan boord van de Russische Soyuz capsule. Een echt ruimtepak is een zwaar en log geheel. Op 19 april 2004 werd hij vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Elf dagen later keerde hij met zijn collega kosmonauten weer terug op aarde op de steppe van Kazachstan. Zowel bij de start, landing als bij de koppeling en ontkoppeling van de Soyuz-capsule met het International Space Station had André Kuipers dit Sokol-pak aan. Kuipers’ pak is het hele jaar te bewonderen bij Space Expo in Noordwijk. Op 19 april 2004 werd hij vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Elf dagen later keerde hij met zijn collega kosmonauten weer terug op aarde op de steppe van Kazachstan. Zowel bij de start, landing als bij de koppeling en ontkoppeling van de Soyuz-capsule met het International Space Station had André Kuipers dit Sokol-pak aan. Kuipers’ pak is het hele jaar te bewonderen bij Space Expo in Noordwijk.

Tijdens de Nationale Museumweek zijn er in ruim 400 musea extra activiteiten te doen. Daarnaast staan er een aantal speciale activiteiten op het programma, zoals ook weer de MuseumkaartMatch. Ditmaal zijn dat er maar liefst 46: 22 MuseumkaartMatch-Avonden, 15 MuseumkaartMatch-Middagen en 9 MuseumkaartMatch-Ochtenden. Tijdens deze speciale MuseumkaartMatch-activiteiten hebben de deelnemende musea een speciale programmering om kaarthouders met elkaar in contact te brengen via de museale collecties die hen aanspreken. Daarnaast openen wederom diverse Pop-Up-Musea hun deuren en zullen dit jaar voor het eerst Tikkit Talks worden georganiseerd. Hiervoor werkt de Nationale Museumweek samen met de Museuminspecteurs en worden kinderen uitgenodigd om aan de hand van Museumkidsmascotte Tikkit hun visie op een pronkstuk te geven. De Museumweek sluit dit jaar – net als vorig jaar – af met een avond voor millenials onder de noemer Golden Hour.

Vera Weterings

Gedurende de Nationale Museumweek (8 tot en met 14 april 2019) zal Hereditas Nexus extra recensies van tentoonstellingspublicaties en blogs over musea en tentoonstellingen publiceren.