Het derde pronkstuk van de Nationale Museumweek is gisteren in Helmond onthuld. Het ging om een gigantische gouden versie van het beeld De Ploeger (1898) van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier. Het beeld pronkt als twaalf meter hoge replica in goudkleurig foam op het Havenplein in Helmond. Het originele beeld De Ploeger is nog geen 60 centimeter hoog en onderdeel van de collectie van Museum Helmond. Kunstenaar Meunier werd eind negentiende eeuw wereldberoemd met zijn voorstellingen van fabrieksarbeiders mijnwerkers, boeren en landarbeiders. Hij maakt er soms meer dan levensgrote beelden van, iets dat tot dan toe was voorbehouden aan koningen, wetenschappers, kunstenaars en oorlogshelden.
Voor de Nationale Museumweek 2017 zijn dit jaar drie kunstobjecten opgeblazen tot enorme gouden kunstschatten. De campagne Ons Echte Goud heeft tot doel “met erfgoed en goudverf de mensen het museum in lokken,” aldus Mirjam Moll, manager collectieve promotie van de Museumvereniging op Twitter. Zondag werd de Museumweek geopend met de onthulling van de gouden letterkast van P.J. Prinsen van het Onderwijsmuseum op het Statenplein in Dordrecht, dinsdag kwam het Meisje van Yde van het Drents Museum als gouden hologram op de Kop van de Vaart in Assen tot leven en gisteren werd de gigantische gouden versie van het beeld De Ploeger uit de collectie van Museum Helmond op het Havenplein in Helmond onthuld.
Dit beeld van schuim werd afgelopen dinsdag, 4 april 2017, zorgvuldig opgebouwd. Terwijl om twaalf uur alleen het gouden onderlijf van De Ploeger het Havenplein sierde, stond nog geen twee uur later het gehele beeld op de sokkel aan het water te pronken. Met een kraan en een hoogwerker waren het bovenlijf en de arm met de ploeg van een vrachtwagen getakeld en vastgemaakt, zo bericht Omroep Brabant in een artikel. Patrick Beverloo heeft het beeld in drie losse stukken in zijn atelier in 's-Heerenberg gemaakt. Hij stelt in datzelfde artikel dat hij tevreden is. "Nu kunnen we zien dat het allemaal écht past." Toch lijkt het gouden pronkstuk kwetsbaar, het is immers van piepschuim. Toch is het dat niet. Zo stelt Thera Westerhoud van producent Xsaga in het Eindhovens Dagblad: “Het beeld is wel van piepschuim maar het heeft van binnen een stalen constructie. En het wordt 24 uur per dag beveiligd. Als we iets doen, doen we het goed.” Xsaga is een advies- en produktiebureau voor brandactivation, event- en entertainmentmarketing. Xsaga werkt net als ontwerpbureau Lava en Q&A Communicatie samen met de Museumvereniging aan de campagne ‘Ons echte goud’.
Het beeld is tot en met dit weekend in Helmond te bewonderen. Museum Helmond heeft interesse om het beeld in de toekomst te blijven gebruiken en is daarover in gesprek met de eigenaar, de Museumvereniging. Tot die tijd zal de replica van De Ploeger worden opgeslagen in een depot. Mijn vermoeden is dat het gouden pronkstuk opnieuw zal stralen tijdens de najaarstentoonstelling met werk van Meunier die het Museum Helmond heeft gepland.
Vera Weterings
In het kader van de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april 2017) publiceert Hereditas Nexus deze week extra recensies van tentoonstellingspublicaties en museale werken.