Gouden Meisje van Yde tot leven in Assen

Op de Kop van de Vaart in het zonnige Assen werd vanmiddag onthuld wat er in de grote zwarte koepel zat. Ik kan alvast verklappen dat zich in de koepel een gouden knop bevindt die het tweede gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek tot leven wekt. Het eerste pronkstuk werd zondag in Dordrecht onthuld, het was een gouden ‘replica’ van de letterkast van P.J. Prinsen van het Onderwijsmuseum, meer hierover lees je in onze blog Nationale Museumweek van start. Voor het tweede pronkstuk was Assen als gastheer gekozen en heeft het Drents Museum haar beroemde Meisje van Yde aangebracht als pronkstuk. In het kader van de Nationale Museumweek heeft iedereen deze week de kans om in de koepel op de Kop van Vaart te zien hoe het Meisje van Yde tot leven komt als gouden hologram.

Klaas van Kruistum en conservator Vincent van Vilsteren

Bij de onthulling ging tv-presentator Klaas van Kruistum in gesprek met burgemeester Marco Out en conservator Vincent van Vilsteren van het Drents Museum over het Meisje van Yde. Het verschijnsel van de prehistorische veenlijken is in Nederland vrij breed bekend en dat heeft vooral te maken met onze grond. Hierdoor zijn in het Nederlandse veen meermalen veenlijken naar boven gekomen, het Meisje van Yde is daarvan het bekendste voorbeeld. Het rituele offeren van mensen, waarvan de veenlijken een voorbeeld lijken te zijn, kwam in de late prehistorie echter in heel Noordwest-Europa voor, meer hierover is te lezen in onze blog Koningschap en mensenoffers in de Europese IJzertijd.

Meisje van Yde als gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek

Het Meisje van Yde leefde aan het begin van onze jaartelling in de omgeving van wat wij nu Drenthe noemen, ze was zo’n zestien jaar oud, 1,40 meter lang en had blond haar. In mei 1897 vonden twee arbeiders haar, dagen later werden de meeste lichaamsdelen en fragmenten van een mantel uit het veen gebaggerd. Helaas hoorden omwonenden ook van de ontdekking: ze namen stiekem bijna alle tanden mee en trokken het haar van het meisje los. Het Meisje van Yde is het hele jaar door te zien in de vaste opstelling van het Drents Museum.

Ook werd gesproken over de andere vele schatten die het museum in Assen te bieden heeft, met ruim 90.000 voorwerpen geldt de collectie van het museum binnen de Nederlandse museumwereld als relatief groot en de collectie Archeologie behoort zelfs tot belangrijkste in Noordwest-Europa. Dat komt door topstukken zoals het Meisje van Yde, maar ook een ander topstuk dat het museum beheert: het oudste vaartuig ter wereld, de boomstamkano van Pesse. De boot van Pesse werd in 1955 gevonden bij de aanleg van de A28 door een plaatselijke landbouwer en bleek na nader onderzoek zo’n 10.000 jaar geleden met een bijl gemaakt uit de stam van een grove den. Niet alleen de eigen collectie van het museum is indrukwekkend, ook probeert het museum met buitengewone tentoonstellingen bezoekers te trekken. De missie van het Drents Museum luidt als volgt:

“Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis inspireren we jong en oud.”

Die missie is goed terug te zien in de spectaculaire tentoonstellingen met archeologische vondsten van wereldfaam die de afgelopen jaren werden georganiseerd. Om er maar een paar te noemen: Vikingen! (2012), De Dode Zeerollen (2013-2014), Mummies (2014) en  Maya’s (2016). Naast tentoonstellingen met een meer archeologische invalshoek organiseren ze ook imposante kunstentoonstellingen met internationale allure zoals Glasgow Boys (2015-2016) en Peredvizhniki (2016-2017). Deze laatste tentoonstelling liep afgelopen weekend af en werd door ruim 118.000 bezoekers bezocht, dat maakte de tentoonstelling tot de best bezochte kunsttentoonstelling van het Drents Museum ooit.

Klaas van Kruistum met Tangarine

Terug naar het pronkstuk van het Drents Museum, het Meisje van Yde. Tijdens de opening spraken niet alleen de burgemeester en museumconservator, ook was er tijd voor een muzikaal intermezzo en wel in de vorm van een ode aan het Meisje van Yde door muziektweeling Tangarine. Zij schreven speciaal voor de onthulling van het hologram het nummer Welkom in het later en bezongen zo het Meisje van Yde met zinnen als “gouden blonde haren en het veen als een laken” en “dit is dus de toekomst, waar mensen nog steeds zoekende zijn”. Na dit bijzondere lied was het voor de eregasten, te weten de burgemeester, museumconservator, presentator Klaas van Kruistum en de heren van Tangarine, tijd om als eerste het hologram van het Meisje van Yde te aanschouwen, maar eerst moest dat officiële moment worden vastgelegd met een gouden lijst, het zogenoemde Gouden Kader van de Museumweek, dat elk museum ook heeft ontvangen zodat bezoekers zich samen met zijn of haar favoriete pronkstuk kunnen vereeuwigen.

Selfie van eregasten bij onthulling Meisje van Yde

Zoals inmiddels traditie is geworden bij de Nationale Museumweek maakten de eregasten hierna een selfie als teken dat het pronkstuk officieel was onthuld. Vervolgens konden alle andere aanwezigen het Meisje van Yde bekijken en meer leren over de Nederlandse geschiedenis en de vele museumschatten, wat precies dat ga ik niet verklappen, dat kan iedereen zelf ervaren door tijdens de Museumweek een bezoek te brengen aan het Meisje van Yde. Ze is elke dag te bezoeken op de Kop van Vaart in Assen (vandaag tot en met 22.00 uur, woensdag tot en met zaterdag tussen 10.00-22.00 uur en zondag tussen 10.00-18.00 uur).

Vera Weterings

In het kader van de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april 2017) publiceert Hereditas Nexus deze week extra recensies van tentoonstellingspublicaties en museale werken.

One thought on “Gouden Meisje van Yde tot leven in Assen

  1. Pingback:

Comments are closed.